Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.

Η εξωσχολική φυσική δραστηριότητα βοηθά τα υπέρβαρα κορίτσια

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Δυο χρόνια φυσικής δραστηριότητας μετά τα σχολικά μαθήματα βοήθησαν στη μείωση του αριθμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων κοριτσιών τετάρτης και πέμπτης δημοτικού και οδήγησαν σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε αγόρια και κορίτσια, αναφέρουν Ισπανοί ερευνητές.
Ο Dr. Vicente Martinez-Vizcaino, του Universidad de Castilla-La Mancha, στην Κουένκα, σημειώνει στο περιοδικό ‘Journal of Pediatrics’ ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι τα παιδιά.......
στην Ισπανία, τα οποία είναι από τα πιο υπέρβαρα παγκοσμίως, γενικά ωφελούνται από επιβλεπόμενη φυσική δραστηριότητα πέρα από αυτήν που αποκτάται στο σχολείο.
Από τον Σεπτέμβριο του 2004, 10 σχολεία στην περιοχή Κουένκα της Ισπανίας έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα MOVI, το οποίο περιέχει 90 λεπτών παιχνίδια, χορό ή αθλήματα μετά το σχολείο, για 3 μέρες την εβδομάδα.
Δυο σχολικά έτη αργότερα, στο τέλος του 2006, 190 από τα 234 αγόρια και 185 από τα 231 κορίτσια συμμετείχαν ακόμα στην έρευνα.
Οι ερευνητές συνέκριναν πριν και μετά το σωματικό βάρος και το λίπος, καθώς και τη χοληστερόλη στους μαθητές καθώς και 500 ακόμα μαθητών ίδιας ηλικίας από 10 περιοχές που δεν ακολουθούσαν το πρόγραμμα MOVI.
Αρχικά, ποσοστό 32% των δραστήριων και 29% των μη δραστήριων κοριτσιών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Δυο χρόνια αργότερα μόνο το 26% των δραστήριων κοριτσιών έναντι 27% των μη δραστήριων παρέμενε έτσι.
Στα αγόρια, ποσοστό 30% των δραστήριων και 33% των μη δραστήριων ξεκίνησαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Δυο χρόνια αργότερα τα ποσοστά ήταν 28 και 32% αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, τα δραστήρια και μη δραστήρια κορίτσια εμφάνισαν μείωση στο σωματικό λίπος. Αντίθετα, τα δραστήρια αγόρια εμφάνισαν ελαφρά αύξηση στο σωματικό λίπος, ενώ παρέμεινε σχετικά σταθερό σε λιγότερο δραστήρια αγόρια.
Ενώ οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για την αιτία που τα αγόρια φάνηκε να μην ωφελούνται όσο τα κορίτσια, υποθέτουν ότι τα αγόρια γενικά μπορεί να είναι πιο δραστήρια από τα κορίτσια. Επίσης εικάζουν ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα MOVI οδήγησε πολλά σχολεία να προσφέρουν δικά τους προγράμματα άσκησης μετά το σχολείο στο δεύτερο έτος.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είχε επίσης θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης. Τα επίπεδα μειώθηκαν σχεδόν κατά 7 μονάδες κατά μέσον όρο στα δραστήρια κορίτσια και περισσότερο από 4 μονάδες στα δραστήρια αγόρια.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Journal of Pediatrics’.
Πηγές: ‘The Journal of Pediatrics’.

Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κινούμενη Gifs μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα στο Gifmania