Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.

Τούρτα σοκολάτας με κάστανα

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010


Μια αμαρτωλή απόλαυση

Μία «αέρινη» τούρτα με γέμιση κάστανου. Μπορούμε να ψήσουμε το παντεσπάνι 2 ή 3 μέρες πιο πριν κι αφού κρυώσει να το διατηρήσουμε καλά σκεπασμένο με μεμβράνη.


Υλικά 

• Για τη γέμιση
• 500 γραμμ. προβρασμένα κάστανα (εμπορίου)
• 300 ml (1 ποτήρι) γάλα φρέσκο
• 1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα
• 150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
• 120 γραμμ. βούτυρο
• 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
• 5 αυγά χωρισμένα
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
• Για το γλάσο σοκολάτας
• 150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
• 1 κ.σ. βούτυρο
• σαντιγί για γαρνίρισμα
• μαρόν γλασέ για γαρνίρισμα

Είτε αγοράζουμε προβρασμένα κάστανα για ευκολία, είτε βράζουμε εμείς και τα ξεφλουδίζουμε. Τα ξεφλουδισμένα κάστανα πρέπει να είναι 500 γραμμ.

Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα βράζουμε με το γάλα για 10΄, να μαλακώσουν, και κατόπιν πετάμε το γάλα. Χτυπάμε στον κόφτη του μίξερ (μαχαίρια) τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα και τα κάστανα.

Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 7΄-8΄, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους αφομοιώσει το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα με τη σοκολάτα και τα κάστανα, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι σε μαρέγκα, μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορφές. Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαρέγκα στο μείγμα και χτυπάμε απαλά να αραιώσει. Έπειτα, απαλά διπλώνουμε μέσα στο μείγμα την υπόλοιπη μαρέγκα με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μία φόρμα δαχτυλίδι 25 εκ. και στρώνουμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί.

Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45΄ στους 150οC, σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε να κρυώσει, έπειτα ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε το γλυκό σε τουρτιέρα.

Ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο και με προσοχή τη ρίχνουμε στο κέντρο της τούρτας και με σπάτουλα αλείφουμε γύρω γύρω. Αφήνουμε το γλάσο να σταθεροποιηθεί, γαρνίρουμε με σαντιγί και μαρόν γλασέ.

Μερίδες: 10
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

Πηγή: argiro.gr

Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κινούμενη Gifs μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα στο Gifmania