Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.

Σήμα κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011


Σοβαρότατες οι επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή

Η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να ανεβεί κατά τουλάχιστον 2,4 βαθμούς μέχρι το 2020 εάν δεν γίνει τίποτα για να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και προβλέπει ανωμαλίες στην γεωργική παραγωγή.

Οι συνέπειες ενός πιο ζεστού πλανήτη στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων μπορεί να είναι «τεράστιες», εκτιμούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Από την άνοδο της θερμοκρασίας θα επηρεαστούν περισσότερο οι τροπικές περιοχές, όπου ζει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή λόγω της υπερθέρμανσης, σε συνδυασμό με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού (που αναμένεται να φτάσουν τα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2020) θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια των κυριότερων καλλιεργειών.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, η παραγωγή σταριού θα παρουσιάζει έλλειψη της τάξης του 14% σε σχέση με τη ζήτηση μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στο ρύζι το ποσοστό αυτό θα είναι 11% και στο καλαμπόκι 9%.

Η σόγια είναι το μοναδικό καλλιεργήσιμο προϊόν η παραγωγή του οποίου θα αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο και έτσι θα παρουσιάζει πλεόνασμα κατά 5% σε σχέση με τη ζήτηση, επισημαίνει η έρευνα που δημοσιεύεται από την Universal Ecological Fund, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στην Αργεντινή και διατηρεί γραφεία στις ΗΠΑ.

Το νερό και το κλίμα, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη γεωργική παραγωγή, θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την υπερθέρμανση, δήλωσε ο μετεωρολόγος Οσβάλντο Καντσιάνι, εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης.

Επιπλέον, οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται ήδη τις περισσότερες αρόσιμες γαίες σε όλο τον πλανήτη, υπενθυμίζουν οι ερευνητές, επικαλούμενοι την Παγκόσμια Τράπεζα.http://www.newsbeast.gr

Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κινούμενη Gifs μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα στο Gifmania