Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.

Για να κοιμάται σαν πουλάκι

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011


Συμβουλές για να πηγαίνουν για ύπνο χωρίς γκρίνια και κλάμα

Πόσες φορές έχετε νιώσει ότι αντί να βάλετε εσείς τα παιδιά για ύπνο σας βάζουν εκείνα καθώς αρνούνται πεισματικά να κοιμηθούν;

Πολλές μητέρες βγαίνουν καθημερινά εκτός ελέγχου, χάνουν την υπομονή τους και αγανακτούν. Οι ακόλουθες συμβουλές όμως έρχονται να βάλουν τέλος στο μαρτύριο τους αφού θα κάνουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν για ύπνο στην ώρα τους.

Δημιουργήστε ένα γαλήνιο περιβάλλον
Ένα ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον θα βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει, και ως εκ τούτου, να νυστάξει γρηγορότερα απ’ ότι αν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με ένταση. Ένα χαμηλής έντασης φως μέσα στην κρεβατοκάμαρα και απαλή μουσική θα βοηθήσουν το παιδί να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια. Μην ξεχνάτε το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού σας, την κουβέρτα ή ένα λούτρινο ζωάκι του. 

Καθιερώστε ένα πρόγραμμα
Στις οικογένειες που τηρούν ένα τυπικό πρόγραμμα για ύπνο, που σημαίνει ότι το μπάνιο, το βραδινό γεύμα, το βούρτσισμα των δοντιών και η αφήγηση μιας ιστορίας γίνονται με συγκεκριμένη σειρά, τα παιδιά χαλαρώνουν πιο εύκολα και αποφεύγεται η γκρίνια.

Βάλτε τα στο παιχνίδι
Το να αφήνετε το παιδί σας να επιλέγει το παραμύθι που θα του διαβάσετε ή την πυτζάμα που θα φορέσει, το κάνει να περιμένει με μεγαλύτερη ανυπομονησία το να βρεθείτε κοντά του, στο κρεβάτι του. Μ’ αυτό τον τρόπο, αντιλαμβάνεται ότι η μέρα τελείωσε και ότι είναι ώρα για ύπνο.

Φτιάξτε το δικό σας παραμύθι
Επινοείστε ένα δικό σας παραμύθι με πρωταγωνιστή το ίδιο το παιδί. Έτσι θα περιμένει με ανυπομονησία την ώρα που θα ακούσει τη συνέχεια της ιστορίας με τον εαυτό του σε πρώτο ρόλο.

Βάλτε κανόνες
Τηρείτε την ρουτίνα της διαδικασίας του ύπνου με ευλάβεια και εξηγείστε την στο παιδί σας από την αρχή. Για παράδειγμα την ώρα του βραδινού παραμυθιού πείτε του από την αρχή πόσα παραμύθια θα διαβάσετε. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι χρήσιμο να του λέτε «Το παραμύθι θα τελειώσει σε … λεπτά». Αυτό θα το κάνει να αποδεχθεί ευκολότερα ότι η ώρα που θα σβήσει το φως πλησιάζει. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι εσείς είστε αυτή που έχει το «πάνω χέρι» και όχι το παιδί σας.

«Μουσική» Καληνύχτα
Καληνυχτίστε το παιδί σας τραγουδώντας του ένα νανούρισμα ή ένα ευκολομνημόνευτο παιδικό τραγουδάκι. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κοιμηθεί ήρεμα από το να ακούει τον οικείο ήχο της φωνής της μαμάς.

Ο μεσημεριανός ύπνος
Φροντίστε η ώρα του μεσημεριανού ύπνου να απέχει αρκετά από την ώρα του βραδινού. Αν το παιδί σας συνηθίζει να παίρνει έναν «μεσημεριανό υπνάκο» φροντίστε αυτό να γίνεται νωρίς το μεσημέρι και να μην διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες.

Κρατήστε προβάδισμα
Αν το παιδί κουραστεί υπερβολικά, του δημιουργείται εκνευρισμός και δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Γι’ αυτό ξεκινήστε την διαδικασία της προετοιμασίας για τον βραδινό ύπνο πριν το παιδί σας αρχίσει να δείχνει ότι κουράστηκε. 

Αποφύγετε τους νυχτερινούς «περιπάτους»
Αν το παιδί σας ξυπνάει κλαίγοντας στη μέση της νύχτας μην αρχίσετε τις βόλτες πάνω-κάτω στο σπίτι αλλά φροντίστε να υπάρχει μέσα στο δωμάτιό του μια πολυθρόνα ή ένα αναπαυτικό πουφ ώστε να το πάρετε αγκαλιά και να καθίσετε σε αυτό. Το παιδί θα χαλαρώσει γρηγορότερα μένοντας στο ήρεμο περιβάλλον του δωματίου του και εσείς θα γλιτώσετε τα πόδια και την μέση σας από την ταλαιπωρία.

Ένα βραδινό ελαφρύ γεύμα
Οι περισσότερες γνωρίζουμε ότι το ζεστό γάλα βοηθάει στον ύπνο. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένα φαγητό που να βοηθάει τον ύπνο να έρθει γρηγορότερα. Ένα ελαφρύ γεύμα λίγες ώρες πριν τον ύπνο ίσως βοηθήσει το μικρό σας να μην ξυπνάει πεινώντας στη μέση της νύχτας.


Πηγή: fe-mail

Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κινούμενη Gifs μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα στο Gifmania