Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.

Καθαριότητα: Αντιμετωπίστε την υγρασία και τη μούχλα

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ
Υγρασία, μούχλα... Καταστάσεις που δημιουργούν εφιάλτες σε νοικοκυρές, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και τρομάζουν όσους δεν ξέρουν να τις αντιμετωπίσουν. Στεγανοποιώντας τον χώρο σας και φροντίζοντας για τον επαρκή και συχνό εξαερισμό του, θα αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα και θα προστατέψετε παράλληλα την υγεία σας.



Υγρασία

Η υγρασία αποτελεί έναν από τους κύριους εχθρούς των κτιρίων όπου κι αν εμφανιστεί. Τι είναι όμως υγρασία; Είναι το φυσικό μέγεθος το οποίο δείχνει την ποσότητα υδρατμών που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ή στον συγκεκριμένο χώρο. Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της είναι να αναγνωρίσουμε τι την προκαλεί.

Πιθανοί παράγοντες

- Οι υδρατμοί από το μαγείρεμα, από το μπάνιο, τα μηχανήματα που λειτουργούν στο σπίτι, καθώς και από το άπλωμα ρούχων σε εσωτερικούς χώρους. Η υγρασία αντιμετωπίζεται με εκτόνωση των υδρατμών. Η επίτευξη αυτού μπορεί να γίνει είτε με ένα ανοιχτό παράθυρο, είτε με σύστημα εξαερισμού.. Τα μπάνια για παράδειγμα, όπου η υγρασία είναι σύνηθες φαινόμενο, είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε  να έχουν παράθυρα για να μπορούν να "αερίζονται". Ακόμη κι αν είναι εσωτερικά έχουν σύστημα εξαερισμού για να ανανεώνετε ο αέρας και να αποτρέπετε η εμφάνιση υγρασίας.
- Διαρροές σωληνώσεων. Με το πρώτο σημάδι εμφάνισης υγρασίας από διαρροή σωλήνα καλούμε τον υδραυλικό για να τον μονώσει ώστε να σταματήσει η διαρροή. Πιθανή αμέλεια μας, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως "φουσκωμένα" πατώματα, τοίχους έτοιμους να "πετάξουν" το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένοι ή ακόμη και τα πλακάκια που είναι τοποθετημένα σε αυτούς.
- Είσοδος νερού από ρωγμές ή ατέλειες του κτιρίου (συνήθως με την βροχή). Η υγρασία εμφανίζεται κυρίως στα μπαλκόνια και στις ταράτσες που είναι επενδυμένα με πλακάκια ή μάρμαρα και ο συνηθέστερος λόγος είναι λάθη που γίνονται κατά την κατασκευή του κτιρίου. Αντιμετωπίζεται με χρήση ισχυρών στεγνωτικών ασταριών εξωτερικής χρήσης ώστε να μη ν υπάρχει σημείο εισόδου για νερό. 
Σε κάθε περίπτωση, για να ενισχυθεί το αποτέλεσμα, πρέπει να τοποθετήσουν μονωτικά υλικά σε όλες τις ευπαθείς επιφάνειες της κατοικίας. Στο υπόγειο, στα διαχωριστικά, στα χωρίσματα μεταξύ ορόφων αλλά και στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και σωληνώσεις. Μία τέτοια διαδικασία και λειτουργία πρέπει να την τελέσει άνθρωπος ειδικός και με πείρα στις μονώσεις.

Μούχλα

Το πρόβλημα της μούχλας είναι αρκετά διαδεδομένο στα ελληνικά σπίτια. Με τον όρο μούχλα ονομάζουμε ένα σύνολο κοινών φυτικών μικροοργανισμών. Τα σπόρια της μούχλας περιφέρονται με τον αέρα, κολλούν σε υγρές εσωτερικές επιφάνειες και αναπτύσσουν αποικίες που τρέφονται με οργανική ύλη που αποσπούν από χρώματα, ξύλο, μοκέτες, ταπετσαρίες και τοίχους. Την καταλαβαίνουμε από το πράσινο ή μαύρο με το οποίο παρουσιάζεται. Η κύρια αιτία της ανάπτυξης της είναι η υγρασία. Περιορίστε την υγρασία του σπιτιού σας και θα την μετριάσετε.

Είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο;
Ο άνθρωπος μπορεί να ανεχθεί συγκεκριμένες συγκεντρώσεις μούχλας. Όταν αυτές υπερβούν κάποιο όριο, μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να εκδηλώσει προβλήματα υγείας, όπως αλλεργία ή άσθμα.

Άμεση Αντιμετώπιση
Αν εμφανιστεί μούχλα σε κάποια επιφάνεια, θα πρέπει πρώτα να την καθαρίσετε απομακρύνοντας σαθρά υλικά και σκόνες, αφήνοντας την στεγνή και λεία. Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, όταν εντοπίσετε μούχλα, καλό θα είναι να πάρετε ένα σφουγγάρι με χλωρίνη (από αυτή που χρησιμοποιούμε στο σπίτι) και να τρίψετε καλά το σημείο που έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Πού εντοπίζεται συνήθως; 
1) Σε εσωτερικά δομικά στοιχεία, δηλαδή σε κολώνες, δοκάρια και τοίχους, που δεν έχουν μονωθεί.
2) Πίσω από έπιπλα που έχουμε τοποθετήσει μπροστά από  εξωτερικούς τοίχους.
3) Σε μπάνια, κουζίνες, υπόγεια και ντουλάπες. Κυρίως δηλαδή σε υγρούς χώρους που δεν αερίζονται.

Πώς καταπολεμάτε; 
Προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο μπορούμε να περιορίσουμε την παραγωγή υδρατμών. Σε υγρούς χώρους όπως το μπάνιο και η κουζίνα καλό θα είναι να υπάρχει απευθείας εξαερισμός προς τα έξω. Για παράδειγμα, ένα μισάνοιχτο παράθυρο αρκεί. Τυχόν διαρροές από σωλήνα νερού πρέπει να επισκευάζονται  άμεσα. Υπάρχουν επίσης, αντιμουχλικά πλαστικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιφάνειες οποιουδήποτε υλικού μετά από κατάλληλη προετοιμασία. Είναι ιδανικά για χώρους με αυξημένη παρουσίαση υδρατμών, όπως μπάνια ή κουζίνες. Το κυριότερο βέβαια είναι πως τα περισσότερα από αυτά είναι άοσμα και φιλικά προς το περιβάλλον. Ενώ στα πρώτα σημάδια μούχλας πρέπει να καθαρίζουμε και να παρακολουθούμε την περιοχή αυτή όπου είχε αναπτυχθεί. Κι αυτό γιατί τυχόν επανεμφάνιση της μπορεί να έχει βαθύτερα αίτια. 

 

Info:Πηγή: http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=662&mode=thread&order=0&thold=0

Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κινούμενη Gifs μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα στο Gifmania