Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.

Ηλικία του σύμπαντος Η Μεγάλη Έκρηξη έλαβε χώρα πριν από 13,7 δισ. χρόνια

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

 Ο ακριβής προσδιορισμός της ηλικίας του Σύμπαντος είναι μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρος για το αν αληθεύει η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. Μπορούμε να προσδιορίσουμε με μεγάλη ακρίβεια την ηλικία των αρχαιότερων άστρων που περιέχονται στα σφαιρικά σμήνη απευθείας από το μέγεθός τους (ξέροντας ακριβώς τη διάρκεια ζωής των αστέρων σε σχέση με τη μάζα τους, με σχετική ακρίβεια την απόσταση των κοντινών μας σφαιρωτών σμηνών και το ότι όλα τα άστρα μέσα σε ένα σφαιρωτό σμήνος γεννήθηκαν περίπου την ίδια εποχή).
Έχουμε λοιπόν βρει ότι τα αρχαιότερα άστρα είναι ηλικίας κάπου ανάμεσα σε 11 και 18 δισεκατομμυρίων ετών. Με κανένα τρόπο ένα Σύμπαν που προήλθε από μια Μεγάλη Έκρηξη δεν μπορεί να είναι νεώτερο των 11 εκατομμυρίων ετών διότι αλλιώς τα παιδιά θα είχαν μεγαλύτερη ηλικία από τη φυσική τους μητέρα.
Εφαρμόζοντας τη θεωρία της Μεγάλης έκρηξης μπορούμε να υπολογίσουμε την ηλικία του Σύμπαντος αν γνωρίζουμε το σημερινό ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος, δηλαδή την σταθερά Χαμπλ, και πως αυτή μεταβλήθηκε από την αρχή μέχρι σήμερα. Η καλύτερη προσέγγιση για τη σταθερά Χαμπλ μέχρι σήμερα είχε μια ακρίβεια συν πλην 12%. Το WMAP μας δίνει τη σταθερά με προσέγγιση 5%.
Το πώς όμως αυτή μεταβλήθηκε στο παρελθόν εξαρτάται από παράγοντες που δεν γνωρίζαμε, όπως η σύνθεση και η πυκνότητα του Σύμπαντος. Αν το Σύμπαν έχει μικρή πυκνότητα και αποτελείται από συνήθη ύλη τότε η ηλικία του υπολογίζεται μεταξύ 12 και 15 δισεκατομμύρια χρόνια. Αν η πυκνότητά του είναι αυτή που προβλέπει η Πληθωριστική
θεωρία (είναι επίπεδο όπως λένε) τότε υπολογίζεται σε 9 δισεκατομμύρια χρόνια και η αντίθεση με την ηλικία των παλαιότερων άστρων ισχύει.
Δεδομένου ότι το Σύμπαν αποδείχθηκε από τα δεδομένα του WMAP επίπεδο, μιας που πέρα από την ορατή ύλη περιέχει και εξαπλάσια περίπου αόρατη εξωτική ύλη, αυτό θα μπορούσε ν’ αποτελεί επιτύμβια πλάκα για την κρατούσα θεωρία της Μεγάλης έκρηξης. Δεν συμβαίνει αυτό όμως διότι το WMAP απέδειξε ότι το Σύμπαν δεν αποτελείται όλο από ύλη αλλά περιέχει κάποια άλλη οντότητα που δρα ως συνεργός της διαστολής παράγοντας δίνοντας έτσι μερικά δισεκατομμύρια χρόνια ζωής επιπλέον στην υπολογιζόμενη ηλικία του Σύμπαντος.
Αυτή ακριβώς την οντότητα ανακάλυψαν οι επιστήμονες από τα δεδομένα του WMAP: Το 73% του Σύμπαντος αποτελείται από μια ακόμα πιο εξωτική μορφή ενέργειας, τη λεγόμενη Σκοτεινή Ενέργεια. Μάλιστα αυτή μοιάζει να δρα ως «αντιβαρύτητα», όπως η παρεξηγημένη Κοσμολογική Σταθερά (την οποία εισήγαγε ο Αϊνστάιν στις εξισώσεις του για να δικαιολογήσει την πεποίθησή του ότι το Σύμπαν είναι στατικό και κατόπιν την αποκήρυξε μετά βδελυγμίας), παρά ως ενεργειακό πεδίο αρνητικής πίεσης που ποιητικά ονομάζουν «πεμπτουσία». Πάντως δεν υπάρχουν απόλυτες αποδείξεις που να ξεγράφουν την «πεμπτουσία».
Όλα αυτά μας οδηγούν ότι η ηλικία του Σύμπαντος είναι 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια με μία απίστευτη ακρίβεια του 1%, τιμή μέσα στα αποδεκτά όρια.http://archive.in.gr/news/Reviews/article.asp?lngReviewID=442170&lngChapterID=-1&lngItemID=442192

Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κινούμενη Gifs μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα στο Gifmania