Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.

Πορφύρα και αίμα

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Έτος: 1977
Τηλεοπτική Σειρά
54 επεισόδια( Κύκλοι επεισοδίων: 1) (Ημέρα προβολής: Τετάρτη)
Διάρκεια επεισοδίου: 45'
Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 1977
Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 1978
Είδος: Ιστορική
Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος
από το βιβλίο του/της: Κώστα Κυριαζή
Μουσική:
Εταιρία παραγωγής: ΕΨΙΛΟΝ
Ηθοποιοί: Νίκος Βασταρδής (Ρωμανός Β' Διογένης) , Βούλα Ζουμπουλάκη (Αυτοκράτειρα Ευδοκία) , Δημήτρης Μυράτ (Μιχαήλ Ψελλός) , Γωγώ Ατζολετάκη (Θεοδώρα) , Ερρίκος Μπριόλας (Βασιλάκιος) , Γρηγόρης Βαλτινός , Αλμπέρτο Εσκενάζυ (Μιχαήλ) ,Χρήστος Κωνσταντόπουλος (Γεώργιος) , Γιώργος Τζώρτζης (Καίσαρ Ιωάννης Δούκας) , Γιώργος Βουτσίνος (Κωνσταντίνος Ίσαυρος) , Γιώργος Μπάρτης (Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Δούκας) , Γιάννης Κωστής (Πατριάρχης) , Ντόρα Χατζηγιάννη (Σελήνη) ,Βίνα Ασίκη (Μελίσσα) , Νίκος Νικολάου (Οστιάριος) , Μαίρη Καζάση (Αρετή) , Άννα Αδριανού (κόρη Ρωμανού Β' Διογένη) , Βάντα Καρακατσάνη (Πατρικία Άννα) , Νίκος Παπακωνσταντίνου , Πέπη Μεταλλίδου , Ειρήνη Μαστρογιάννη (Πατρικία) , Ανδριανή Τουντοπούλου (Πατρικία Μυρσίνη) , Δημήτρης Κοντογιάννης (αφηγητής)
Σχόλια/Πλοκή: Ο έρωτας της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου, με έναν στρατηγό που προετοιμάζει επανάσταση εναντίον της. Στην Κωνσταντινούπολη του 1067 μ.χ. ο αυτοκράτωρ Καίσαρ Ιωάννης Δούκας είναι βαριά άρρωστος με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συνωμοσίες για την διαδοχή, οι οποίες αποδιοργανώνουν το κράτος. Η αυτοκράτειρα Ευδοκία που τον διαδέχεται προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δυο κυρίαρχες τάξεις της Βυζαντινής κοινωνίας, τους στρατιωτικούς και τους παλατιανούς. Ο στρατηγός Ρωμανός, απογοητευμένος από τη στρατιωτική αποδιοργάνωση της χώρας και τις επιθέσεις των Σελτζούκων Τούρκων, προετοιμάζει επανάσταση για την κατάκτηση της εξουσίας. Το κίνημα προσδιορίζεται για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου. Προηγουμένως συναντάται με την αυτοκράτειρα Ευδοκία, η οποία συγκινείται από το παράστημα και το χαρακτήρα του στρατηγού και τον ερωτεύεται. Ο Μιχαήλ Ψελλός, αρχηγός των παλατιανών, παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα του Ρωμανού και δίνει στην Αυγούστα, όλες τις αποδείξεις για την ενοχή του στρατηγού. Το δίλημμα είναι μεγάλο, καθώς η αυτοκράτειρα πρέπει να καταδικάσει τον άντρα με τον οποίο είναι ερωτευμένη.
Επαναλήψεις: 1980 (ΥΕΝΕΔ)
Trivia: Η σειρά "Πορφύρα και αίμα" ήταν βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κώστα Κυριαζή "Ρωμανός Διογένης".
Από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα των σεζόν 1977-1978 και 1978-1979.
Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη.
Η σειρά προβλήθηκε μόνο μία φορά σε επανάληψη από την ΥΕΝΕΔ το 1980-81. Συγκεκριμένα, η επανάληψη της σειράς ξεκίνησε την Κυριακή 29 Ιουνίου 1980 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Ιουλίου 1981.
Η σειρά προβλήθηκε το 1980? στην Αυστραλία.


Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ.http://www.retrodb.gr

Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κινούμενη Gifs μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα στο Gifmania