Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.

Τεράστια μαύρη τρύπα σε νάνο γαλαξία

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011


Ανακάλυψη που μας φέρνει πιο κοντά στην απάντηση ενός προαιώνιου ερωτήματος

Τεράστια μαύρη τρύπα με μάζα περίπου ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον ήλιο μας ανακάλυψαν οι αστρονόμοι στο κέντρο ενός σχετικά κοντινού γαλαξία-νάνου.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια τεράστια μαύρη τρύπα στο επίκεντρο ενός πολύ νέου σε ηλικία και μέγεθος γαλαξία, πράγμα που ενισχύει την άποψη ότι στο επιστημονικό ερώτημα ε΄να δημιουργήθηκαν πρώτα οι μαύρες τρύπες ή οι γαλαξίες, η απάντηση μάλλον θα πρέπει να γέρνει υπέρ των μαύρων τρυπών. Όπως φαίνεται είναι δυνατό να υπάρξει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει ένα πολύ μεγάλος γαλαξίας.

Η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες και έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης. Δείχνει ότι οι μαύρες τρύπες από όπου δεν μπορεί να διαφύγει ούτε το φως λόγω της τρομακτικής βαρύτητάς τους, είναι τελικά δυνατό να δημιουργήθηκαν πριν το σχηματισμό των μεγάλων γαλαξιών.

Ο γαλαξίας-νάνος Henize 2-10, σε απόσταση 30 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και με ακτίνα μόλις το 3% του δικού μας γαλαξία, μελετάται εδώ και χρόνια και έχει αποδειχτεί ότι σχηματίζει νέα άστρα με πολύ ταχύ ρυθμό. Μοιάζει με μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες που οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι είχαν σχηματιστεί στο πρώιμο σύμπαν.http://www.newsbeast.gr

Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κινούμενη Gifs μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα στο Gifmania