Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.

Όταν τα δάκρυα στερεύουν

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011


Τι είναι η ξηροφθαλμία;

Ξηροφθαλμία ονομάζεται η ποσοτική ή και ποιοτική ανεπάρκεια της δακρυϊκής στιβάδας. Φυσιολογικά ο οφθαλμός λιπαίνεται συνεχώς με δάκρυα. Η αργή αλλά σταθερή παραγωγή δακρύων είναι αυτή που εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις καλής λειτουργίας του οφθαλμού, την άνεση αλλά και την προστασία του ματιού από αλλεργιογόνα και μικροοργανισμούς.

Παράλληλα, η φύση έχει προνοήσει την ύπαρξη μηχανισμού αντιδραστικής υπερπαραγωγής δακρύων σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως συναισθηματική φόρτιση ή εξωτερικά αίτια, π.χ. εισαγωγή ξένου σώματος. 

Τότε «δακρύζουμε», δηλαδή αντανακλαστικά προκαλείται η αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας δακρύων από τον δακρυϊκό αδένα, τα οποία πλημμυρίζουν το αποχετευτικό σύστημα. Αυτό το «δάκρυσμα» μπορεί, όμως, να οφείλεται σε ξηροφθαλμία εάν η βασική παραγωγή δακρύων είναι υπολειμματική.

Πού οφείλεται;
Το σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού είναι σύνηθες στον σύγχρονο κόσμο. Η στατιστική αναφέρει πως μία στις τέσσερις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχει σοβαρά συμπτώματα ξηροφθαλμίας, όμως η διάγνωση γίνεται πλέον συχνά και στα δυο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Επιπλέον, ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης (καθιστική ζωή, συχνή και πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών) και οι κλιματολογικές συνθήκες με την έξαρση αλλεργιών επιτείνουν το πρόβλημα.

Υπεύθυνη για την πρόκληση ξηροφθαλμίας θεωρείται επίσης η λήψη πολλών κοινών φαρμακευτικών σκευασμάτων, π.χ. διουρητικών, β - αναστολέων, αντισταμινικών, χαπιών ύπνου, αναλγητικών, κ.λπ., ενώ σημαντικός είναι και ο συσχετισμός με συστηματικά νοσήματα, όπως ατοπική δερματίτιδα, ξηροδερμία, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς και αρθρίτιδες.

Όλο και συχνότερα οι οφθαλμίατροι συμφωνούν ότι κοινός παρανομαστής στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας του δύσκολου και αινιγματικού αυτού προβλήματος είναι η φλεγμονή, που παρέχει και καινούργια προοπτική θεραπείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας;
• Αίσθημα καύσου ή ξένου σώματος 
• Κνησμό 
• Δακρύρροια 
• Συλλογή τσίμπλας ή βλέννης γύρω από τα μάτια
• Ερεθισμό και ερυθρότητα 
• Κούραση των ματιών
• Δυσανεξία στη χρήση φακών επαφής

Πώς γίνεται η διάγνωση της ξηροφθαλμίας;
Ο οφθαλμίατρος έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένες δοκιμασίες που καταμετρούν την παραγωγή των δακρύων και την κανονικότητα της διαβροχής της οφθαλμικής επιφάνειας με χρωματικούς δείκτες. Ακόμα πιο σημαντική είναι η κλινική βιομικροσκόπηση για έλεγχο των επιφανειακών αλλοιώσεων της οφθαλμικής επιφάνειας, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ξηροφθαλμία. Ανάλογα με τα συγκεκριμένα ευρήματα, ο οφθαλμίατρος μπορεί να αποφασίσει την κατάλληλη φαρμακευτική παρέμβαση.

Πηγή: advancehealth.grhttp://www.newsbeast.gr/health/arthro/101801/otan-ta-dakrua-stereuoun/

Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κινούμενη Gifs μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα στο Gifmania