Πραγματικός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται.

Φτιάξτε τη βασιλόπιτα μόνοι σας

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010


Συνταγή με σμυρνέϊκα μυστικά!

Ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι δε θα μπορούσε να κλείσει χωρίς ένα μεγάλο κομμάτι λαχταριστή, μυρωδάτη βασιλόπιτα. Ακόμη και για πρωινό ή με τον απογευματινό μας καφέ, μέσα στις γιορτές, η βασιλόπιτα είναι το ιδανικό απαλό γλύκισμα που θα συνοδεύσει γλυκά τις γιορτινές μας στιγμές.



Υλικά

6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού βούτυρο μαλακωμένο
1/2 φλιτζανιού κονιάκ
3 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ο χυμός 1 πορτοκαλιού
το ξύσμα 1 πορτοκαλιού
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι κοπανισμένη αμυγδαλόψιχα
50 γρ. κουβερτούρα κομματιασμένη
20 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση 

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε αφράτο και ανοιχτόχρωμο μίγμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 ακόμη λεπτά.

2. Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε το κονιάκ με το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Σε καθαρό και μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφικτή μαρέγκα.

3. Αναμιγνύουμε τα υλικά ως εξής: ρίχνουμε το μίγμα του κονιάκ μέσα στο μίγμα των κρόκων και, στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και λίγη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι ―το οποίο έχουμε αναμίξει με το μπέικιν πάουντερ― και, τέλος, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά.

4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο, στρογγυλό και βαθύ ταψί και αδειάζουμε εκεί το μίγμα που ετοιμάσαμε. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε μέτριο φούρνο, για 45-50 λεπτά, και την αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά. Κατόπιν, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

5. Ετοιμάζουμε το γλάσο και τη διακόσμηση από σοκολάτα χτυπώντας με το σύρμα τη ζάχαρη άχνη με το νερό, μέχρι να ετοιμάσουμε λείο και ολόλευκο μίγμα. Μόλις η βασιλόπιτα κρυώσει εντελώς, την περιχύνουμε με το γλάσο και την πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με την κοπανισμένη αμυγδαλόψιχα.

6. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε ένα σκεύος και, μόλις το μίγμα κρυώσει ελαφρά, το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με πολύ λεπτό ρύγχος. Διακοσμούμε τη βασιλόπιτα σχηματίζοντας επάνω της τα ψηφία της καινούργιας χρονιάς και αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει. Σερβίρουμε, αφού πρώτα κάνουμε μια μικρή τομή στη βάση της πίτας με ένα μαχαίρι και πιέσουμε εκεί το τυχερό νόμισμα! πηγη:nb

Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κινούμενη Gifs μπορείτε να βρείτε από την ιστοσελίδα στο Gifmania